Kategorie
 
 
 
 
 

Zdravotní obuv - to nejlepší pro vaše nohy

Pro mnohé z nás je při výběru bot nejdůležitější jejich vzhled. Chceme boty módní a atraktivní. Mnohokrát si však neuvědomujeme, že taková obuv může negativně ovlivnit naše zdraví. Pokud se chcete vyhnout zbytečným zdravotním komplikacím, přečtěte si, proč nosit zdravotní obuv.

Pro mnohé z nás je při výběru bot nejdůležitější jejich vzhled. Chceme boty módní a atraktivní. Mnohokrát si však neuvědomujeme, že taková obuv může negativně ovlivnit naše zdraví. Pokud se chcete vyhnout zbytečným zdravotním komplikacím, přečtěte si, proč nosit zdravotní obuv.

Naše nohy nás denně nosí, a proto bychom měli nosit vhodnou obuv. Nevhodná obuv je mnohdy příčinou plochých nohou, nepříjemného zápachu a plísní. Špatně zvolená obuv však může způsobit mnohem závažnější zdravotní problémy - choroby žil, kloubů, ostruhu patní kosti, kladívkový prst, kuří oko, haluxy - ohnuté palce na nohách, dokonce i problémy s páteří.

Proč kupovat zdravotní obuv?

  • Zdravotní obuv je anatomicky tvarovaná a nohám poskytuje při chůzi správnou podporu. Tlumí otřesy při chůzi a běhu, čímž snižuje zatížení nohou.
  • Podporuje zdravý vývoj tvaru chodidla a správné tvarování klenby.
  • Při chůzi zdravotní obuv poskytuje komfort celému tělu.
  • Nošení zdravotní obuvi eliminuje bolesti zad a šetří naše klouby.
  • Zdravotní obuv přispívá k formování správného držení těla a chůze.
  • Pomáhá zbavit se únavy a napětí v nohou, když hodně stojí nebo chodí.
  • Pravidelným nošením zdravotní obuvi se můžete zbavit plochých nohou a pocitu "těžkých nohou".
  • Zdravotní obuv je vždy vyrobena z přírodních materiálů, které umožňují nohám "dýchat", a odvádějí nadměrnou vlhkost.

Módní obuv ohrožuje vaše zdraví

Nepochybně každá žena chce vypadat módní a elegantně a výrobci módní obuvi nám nabízejí mnoho způsobů, jak mít nohy vizuálně štíhlejšími a delšími. V nabídce najdeme množství bot s vysokými podpatky, lodičky se špičatou špičkou či boty na platformě. Oku lahodící boty však přinášejí množství zdravotních rizik.

Lodičky a boty na platformě

Nohy v botách na vysokých podpatků skutečně vypadají "šik", ale jejich dlouhodobé nošení může mít za následek zarostlé nehty, bolestivé haluxy, vznik křečových žil, celkovou deformaci chodidla a také bolesti páteře.

Důsledky neustálého nošení bot s podpatky vyššími než 5 cm:

  • deformace kostí na nohách, haluxy
  • otok
  • tromboflebitida
  • příčně ploché chodidla
  • artritida
  • artróza
  • křečové žíly
  • nadměrné ohýbání zad, posouvání obratlů, osteochondróza
  • podvrtnutí až roztržení vazů.

I když boty na platformě jsou na nošení pohodlnější než lodičky na vysokých podpatcích, ze zdravotního hlediska mají také svá negativa. Podrážka takové boty je hrubá, nedovoluje nohám přirozeně se ohýbat při chůzi. Důsledky neustálého nošení takových bot jsou stejné jako při chůzi v patách.

Lodičky s úzkou špičatou špičkou

Špičatá špička je dalším módním detailem, které mnohé ženy na botách milují. Tyto modely stlačí prsty příliš k sobě a dlouhodobé nošení atraktivních špičatých lodiček má mnohokrát za následek deformaci prstů, tvorbu bolestivých výčnělků a haluxov.

Obuv s plochou podrážkou

Plochá podrážka narušuje správnou polohu chodidla, což vede k jejímu deformaci. Často z nepřetržitého nošení takových bot bolí prsty, zejména palec. Později se přidává bolest celého chodidla a kolen. Milovníci bot s plochou podrážkou obvykle mají ploché nohy, objevuje se u nich tromboflebitida, artritida, patologické změny Achillovy šlachy, zakřivení prstů na nohou.

Ortopedická nebo zdravotní obuv?

Pozor, ortopedická a zdravotní obuv není totéž.

Ortopedická obuv slouží zejména k léčbě a korekci závažných patologií chodidel a pohybového aparátu. Takovou obuv vám musí předepsat ortopéd a následně je obuv zpravidla vyrobena na objednávku na základě individuálních parametrů pacienta. Ortopedická obuv je vyrobena výhradně z přírodních surovin (kůže, bavlna, viskóza) s protiskluzovou podrážkou.

Zdravotní obuv je dostupná pro širokou veřejnost. Je skvělou prevencí při vzniku různých deformací chodidel, jako ploché nohy, haluxy, ostruhy na patách, kuří oka ... Její nošení vám poskytuje komfort při chůzi, protože snižuje zatížení páteře a kloubů dolních končetin a podporuje správné držení těla.

Zdravotní obuv je tou správnou volbou pro lidi různých věkových kategorií. Oceňují ji zejména lidé, kteří mají stojící zaměstnání, ženy v období těhotenství a starší lidé.

Dámská zdravotní obuv

Dámská zdravotní obuv je skvělým řešením pro ženy v každém věku. Milé dámy, v současnosti si už můžete vybírat ze široké palety barev krásné boty, sandály či pantofle pro každou příležitost.

Doma doporučujeme nosit pantofle s podpatkem asi 2 cm. Široký výběr domácí zdravotní obuvi pro dospělé i děti najdete iv našem e-shopu.

Pánská zdravotní obuv

Na pánskou zdravotní obuv platí stejné požadavky jako na obuv dámskou. Vybírejte obuv z přírodních materiálů, vpředu dostatečně širokou, abyste neměli nohu staženou a páni, nezapomeňte na podpatek, který by měl být vysoký 2 cm.

Dětská zdravotní obuv

Protože většina dětí má ploché nohy, ortopedi doporučují nosit zdravotní obuv už od doby, kdy se dítě učí chodit. Dětské boty musí být z přírodního materiálu, mít správnou velikost, dítě nesmí tlačit, ale neměly by být ani větší, protože od správné velikosti závisí správné vytvoření oblouku chodidla. Dětská obuv musí mít dostatečně širokou špičku, ortopedickou stélku a pata by měla být pevně uzavřena.

Dětská zdravotní obuv je nezbytná při prevenci deformit chodidla a jeho správný vývoj, takže mnozí lékaři doporučují tyto boty kupovat dětem do věku až 5 let.

A na závěr …

Samozřejmě, jsou chvíle, kdy žena potřebuje vypadat "dokonale", a tak si někdy samozřejmě můžete dovolit vysoký podpatek nebo "jehličky". Dokonce můžete vyběhnout na procházku se psem iv "balerínkách". Ale neustále nošení takových bot je pro vaše nohy a zdraví nebezpečné. Abyste se vyhnuli nepříjemným zdravotním problémům, upřednostněte vaše zdraví před módní dokonalostí a dopřejte vašim nohám zdravotní obuv.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze