Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si vybrat správnou dětskou postýlku?

Dětská postýlka je pro dítě základním kusem nábytku. Je to místo, kde tráví většinu svého času, kde spí a kde si hrají, takže by to mělo být místo maximálně pohodlné a kvalitní. Na dětské postýlce se opravdu nevyplatí šetřit - je důležité zvážit všechna pro a proti, abyste měli jistotu, že vaše dítě bude mít postel, která mu bude dokonale vyhovovat.

5 základních vlastností dětské postýlky

Dítě první měsíce svého života víceméně prospí a přeleží. Z tohoto důvodu je výběr správné dětské postýlky základem, bez kterého se neobejde žádný dětský pokojíček. Novorozenec potřebuje svůj klid, pohodlí, ale ocení i rozličná vylepšení, která mu pobyt v postýlce zpříjemní a usnadní mu usínání.

Zde je 5 základních vlastností pro výběr dětské postele:

  1. Bezpečnostní normy pro dětské postýlky
    Na začátku hledání dětských postýlek zkontrolujte, zda jsou bezpečné. Je třeba zkontrolovat všechny certifikáty, které postýlka má. Před nákupem, ať už nakupujete online, nebo v běžném obchodě, si ověřte, zda jsou dané certifikáty v souladu s evropskými normami.

     
  2. Velikost a variabilita dětské postýlky
    Pak zvažte, jakou velikost postýlky pro své dítě zvolíte. Většina rodičů sáhne po praktických, výškově nastavitelných postýlkách, které rostou spolu s dítětem a vydrží několik let (mnoho modelů vydrží až do sedmého roku dítěte). Dostupné modely mají různé typy nastavení, ale nejlepší je třístupňové. V závislosti na věku dítěte je lze upravit tak, aby se do nich vešlo ležící, sedící, lezoucí i chodící batole.
      
    Při výběru postele hraje roli také velikost dětského pokoje - kromě místa na spaní by v něm měla být zóna na hraní (a později na učení) a šatní skříň nebo praktická komoda.

     
  3. Priečky do detskej postieľky
    Důležitým prvkem v dětské postýlce jsou příčky. Zajímejte se, zda a jak je lze odstranit a jaký je jejich rozestup (optimální rozestup pro bezpečnost dítěte je minimálně 6 cm). Odnímatelné příčky umožňují chodícímu dítěti volný vstup a výstup, čímž zabráníte možnému pádu z postýlky.

  4. Výroba postýlky pro dítě
    Bezpečnostní certifikáty jsou jedna věc, důležité je také zaznamenat způsob a místo výroby postele. Pokud trváte na kvalitě, ujistěte se, že je postýlka vyrobena z odolných, pevných a stabilních materiálů. Dítě v ní bude ležet velmi krátce a v následujících měsících se začne pohybovat, skákat nebo lézt, proto vsaďte na osvědčenou kvalitu ručně vyráběných dřevěných postýlek.

    Dřevěné postele jsou jedny z nejodolnějších a nejbezpečnějších na trhu, samozřejmě za předpokladu, že je dřevo řádně ošetřeno a opatřeno nezávadným lakem a barvou, které dítěti neublíží. V zájmu bezpečnosti se raději vyhněte postýlkám s příliš malými detaily a nebezpečnými okraji.

     
  5. Pohodlná matrace
    Nákup dětské matrace je důležitým prvkem, který by se neměl podceňovat. Stejně jako u dětské postýlky nejprve zkontrolujte, jaké má certifikáty a zda splňuje všechny požadované bezpečnostní normy, včetně použitých materiálů. V dětské matraci nesmí být žádné nebezpečné látky. Odborníci i zkušené matky doporučují kokosové matrace s lněným podkladem nebo pohankovým korpusem. Rozhodně nedoporučujeme kupovat velmi měkké matrace, protože škodí páteři dítěte.

Dětské postýlky s praktickými vylepšeními

Pokoj pro předškoláka se od dětského pokoje značně liší. To se týká především vybavení. Základním nábytkem v pokoji pro novorozence je postýlka, doplněná komodou a přebalovacím pultem. K dispozici je také výběr dětských postýlek s přebalovacím pultem a zásuvkami pro uložení věcí dítěte. Toto praktické řešení uvítá každý, kdo nemá velký obytný prostor. Kromě toho se ušetří místo na doplňky, které by neměly chybět - lampička, stolek, křeslo na krmení nebo houpací křeslo pro dítě a maminku

Postel nebo dětská postýlka?

Bez ohledu na věk dítěte je postel důležitým kusem nábytku v každém dětském pokoji. Výběr je skutečně široký, ale mnoho rodičů je prozíravějších a při nákupu dětské postýlky chtějí vybrat takovou, kterou lze později přeměnit na pohovku nebo delší lůžko pro starší dítě. 

Při zařizování prvního dětského pokoje je také vhodné zvážit, zda má postel úložný prostor. O pořádek se stará zásuvka na lůžkoviny, kam lze v případě potřeby uložit i hračky a další věci, které nemusí být na očích.

Postele ve tvaru domečků, hradů nebo závodních autíček, stejně jako patrové postele s policemi, zásuvkami nebo vestavěným stolem jsou velmi oblíbené u dětí i rodičů.

Kolébka místo postýlky

Znovuobjevené kolébky pro miminka jsou stále oblíbenější. Zejména pro nejmenší děti je to skvělá volba hned z několika důvodů - kolébka je stabilní, snadno se pohybuje a na dítě působí uklidňujícím dojmem. V současné době je v nabídce řada speciálních kolébek, které se vyznačují specifickým pohybem. V porovnání se standardními kolébkami se kolébka Dreamer pohybuje i ve svislé poloze, což je pro dítě přirozenější. Navíc je to pohyb, který stimuluje mozek dítěte.

Kromě pohybu kolébky je důležitý i její tvar. Kulaté kolébky vypadají stylově, ale jsou spíše nepraktické - dítě z nich poměrně rychle vyroste. Obdélníkové modely, jako je kolébka Dreamer, jsou vhodnější pro dlouhodobé používání a zajistí, že dítě bude spát déle. Mnohé kolébky lze dokonce přeměnit na postýlku pro větší dítě, což mnozí rodiče vítají.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze