Kategorie
 
 
 
 
 

Zátěžová deka proti stresu: Jak vybrat tu správnou?

Každodenní život přináší stovky situací a podnětů, které zatěžují lidskou psychiku. Stále se zvyšující nároky na úroveň znalostí dětí, které často nejsou přizpůsobeny jejich schopnostem a nadání, způsobují, že se děti již od útlého věku potýkají s nepřiměřeným informačním stresem a extrémním vypětím. Jak úspěšně zvládnout všudypřítomný nápor a vyzbrojit se proti stresovým situacím?

Neschopnost vyrovnat se se stresovou zátěží

Pozorování vědců odhalila, že srdeční frekvence se výrazně zvýší (v souvislosti se soustředěním na vnější podněty) u lidí, kteří se soustředí na vnitřní podněty, jež zahrnují stejné procesy myšlení a řešení problémů. Je všeobecně známo, že vyšší tepová frekvence je spojena s rychlejším průtokem krve, a tím se zvyšuje mozková a duševní aktivita.

Ve stresových situacích dochází také ke zvýšení srdeční frekvence, ale přirozené obranné procesy nejsou vždy dostatečné k tomu, aby se stres zvládl. Záplava informací, které musí člověk denně zpracovávat, stále více přesahuje fyzické možnosti lidského těla. Ti, kteří chtějí držet krok s trhem práce nebo s požadavky školského systému, si dnes nemohou dovolit vybírat si podněty a pak je částečně odmítat, když jsou přetíženi. Současné životní tempo vyžaduje příjem a správné zpracování nadměrného množství informací, které přesahuje kapacitu nervového systému a narušuje jeho správné fungování. Taková situace se nazývá smyslové přetížení. Jejími příznaky jsou pocit chaosu a zmatku, pocity neustálé únavy a vyčerpání, nesoustředěnost, nechuť k učení nebo problémy se zapamatováním a analýzou obsahu.

Jak lze bojovat proti smyslovému přetížení

Obrannou taktikou, která dětem účinně pomáhá zvládat příliš mnoho podnětů, je skrýt (ztlumit) zdroj podnětu - například zakrytím očí nebo uší. Dospělí často odkládají úkoly, které se jim zdají obtížné a nad jejich síly, a hledají zdroj relaxace. Některým lidem pomáhá procházka venku, jiným poslech relaxační hudby nebo cvičení, koupel nebo plavání.

Ale co když se potřebujete naléhavě připravit na důležitý úkol v práci nebo na zkoušku? Je důležité si uvědomit vlastní fyzická a mentální omezení a také skutečnost, že zavedení nových poznatků do dlouhodobé paměti vyžaduje opakování informací ve vhodných časových intervalech. Je prokázáno, že nejlepších výsledků se dosahuje systematickým a regulovaným pracovním tempem, kdy se postupně učíme menší porce informací.

Zátěžové deky pro smyslové poruchy

Při smyslových poruchách u dětí i dospělých se doporučuje používat deky se zátěží, které mají prokázaný terapeutický účinek. Studie ukazují, že zátěžové pomůcky přispívají k výraznému snížení úzkosti a stresu. Způsobují také vylučování hormonu štěstí serotoninu a snižují hladinu stresového hormonu kortizolu.

Co je to zátěžová deka?

Zátěžová deka je také známá jako senzorická deka. Jedná se o doporučený léčebný přípravek pro děti s mnoha zdravotními problémy. Rodiče, kteří u svého dítěte pozorují poruchy pozornosti a soustředění - ADHD, Downův syndrom, příznaky autismu nebo různé stupně nervozity a nepohodlí z přijímání vnějších podnětů a vzniku nových situací v jeho životě, by měli zvážit koupi takové deky, protože mu může velmi pomoci.

Zátěžové deky prokazatelně přispívají k výraznému snížení úzkosti a stresu

Když se s ni člověk přikryje, získá příjemný pocit bezpečí a klidu. Výsledkem je zklidnění nervové soustavy a celého těla, které se uvolní a usnadní usínání.

Jak zátěžová deka funguje?

Zatímco dítě spí, je na jeho tělo vyvíjen jemný tlak, který stimuluje proprioceptivní systém - hluboké vnímání vlastního těla. Proprioceptivní receptory se nacházejí ve svalech a šlachách. Tím se zvyšuje uvědomění si vlastního těla, dochází k uvolnění, zklidnění a snížení úzkosti a nejistoty.

Nejčastěji se senzorická deka používá během denního odpočinku. Batole se vyplatí přikrývat nejen v noci, ale i během kratších spánků během dne. Díky senzorické dece dítě spí déle a hlouběji a probouzí se odpočaté a svěží. Výsledky používání zátěžové deky jsou viditelné již po prvním použití deky. Kromě zátěžové deky pro děti lze použít také zátěžový spací vak, který spolu s polštářem zlepšuje spánek dítěte i při cestování nebo spaní někde mimo domov.

Funkce zátěžové přikrývky

Zátěž je v přikrývce rovnoměrně rozložena a přímo ovlivňuje váš spánek a usínání. Je vyrobena z vysoce kvalitních materiálů, které zaručují pohodlí a jsou příjemné na dotek. Náplň deky tvoří malé kuličky, které jsou v dece rovnoměrně rozmístěny. Jsou odolné, hypoalergenní a netoxické.

Díky svým jedinečným účinkům a schopnosti pozitivně ovlivňovat hladinu serotoninu a melatoninu - hormonů štěstí a tlumit vliv stresového hormonu kortizolu je zátěžová deka úžasnou terapeutickou pomůckou. Zátěžová deka je vhodná pro lidi, kteří trpí nespavostí, únavou a stresem. Je to osvědčený způsob, jak znovu lépe spát a probouzet se odpočatý.

Pro hlubokou relaxaci i během dne lze použít zátěžový župan, který při nošení vytváří mírný tlak na tělo, poskytuje klid, uvolnění a zabraňuje záchvatům stresu a úzkosti. Zátěžový pás zase pomůže lidem trpícím častými migrénami, únavou nebo bolestmi hlavy. Pouhé nošení pásu během dne umožňuje účinně snížit úroveň bolesti a podporuje léčbu přetrvávajících potíží.

Na co se zaměřit při výběru zátěžové deky

  1. Správně zvolená zátěžová deka přináší očekávané výsledky. U dětí by měla především odpovídat výšce a hmotnosti dítěte.
     
  2. Obrovskou výhodou této deky je, že je vyrobena z vysoce kvalitních antialergických materiálů. Je však třeba dbát na to, aby byla dostatečně vyztužena a nedošlo k poškození výplně.
     
  3. Pro děti se zrakovou přecitlivělostí je důležité vybrat přikrývku vhodné barvy, která bude přizpůsobena jejich individuálním potřebám. Ideální jsou jemné pastelové odstíny, aby dítě nedráždily nevhodným způsobem.
     
  4. Mnoho rodičů se obává používat senzorickou deku, protože je silnější než standardní deka. Bojí se, že se pod ním dítě přehřeje. Tato obava je však neopodstatněná. Zátěžové deky lze používat po celý rok - i v horkém letním počasí. Díky tomu, že jsou vyrobeny pouze z přírodních materiálů, nehrozí přehřátí těla.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze