Kategorie
 
 
 
 
 

Zdravotní přínosy konzumace klíčků

Mnozí z nás již mají první zkušenosti s konzumací klíčků. Klíčky jsou dnes víceméně běžnou součástí různých zeleninových salátů nebo sendvičů. Zde se dozvíte, co jsou to klíčky, jaká je jejich výživová hodnota a jaké zdravotní výhody může přinést jejich pravidelná konzumace.

Co jsou klíčky?

Klíčky jsou naklíčená semena rostlin, jinými slovy velmi mladé výhonky rostlinných semen. Proces klíčení semen začíná po několikahodinovém namočení semen do vody. Semena klíčí při správné teplotě a vlhkosti a po několika dnech růstu je výsledným produktem velmi výživný výhonek. Výhonek je mladá rostlina o velikosti zhruba 2 až 5 cm. Mnoho lidí má problém rozlišit pojmy jako mikrozelenina, mikrobylinky a klíčky. Zatímco mikrozelenina a mikrobylinky se konzumují jako celý stonek s listem (bez semen) a pěstují se v substrátu, klíčky se konzumují jako kořen, semeno a výhonek a pěstují se výhradně ve vodě.

Konzumace různých druhů klíčků má dlouhou historii. V Číně jsou klíčky běžnou součástí stravy již několik tisíciletí, ale na Západě si získaly oblibu až v posledních desetiletích, kdy byly prokázány jejich pozitivní účinky na lidské zdraví. Mnoho lidí dnes považuje klíčky za výživnou superpotravinu.

Jaká je výživová hodnota klíčků?

Obsah vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů v klíčcích se liší v závislosti na konkrétních druzích klíčků. Obecně však lze říci, že klíčky obsahují mimořádně vysoké množství zdraví prospěšných živin. Klíčky můžeme rozdělit do několika skupin. Jsou to:

  • luštěniny (hrách, čočka, cizrna, fazole mungo, fazole adzuki a další),
  • obiloviny (pohanka, pšenice, různé druhy rýže, mladý ječmen, oves a další),
  • ořechy a semena (mandle, dýňová semena, slunečnicová semena, vojtěška),
  • různé druhy zeleniny (brokolice, cibule, kedlubny, ředkvičky, zelí, mrkev a další).

Obecně se má za to, že klíček nebo mladý výhonek obsahuje několikanásobně více živin než dospělá rostlina a její plody. Pro zajímavost lze uvést, že po namočení ovesných semen se obsah vitaminu B2-riboflavinu zvýší o neuvěřitelných 1300 % a v době, kdy oves klíčí zelené listy, obsahuje až o 2000 % více tohoto vitaminu. Vitamin B7 (biotin) se zvyšuje o 50 %, vitamin B5 (kyselina pantotenová) o 200 %, vitamin B6 (pyridoxin) o 500 % a vitamin B9 (kyselina listová) až o 600 %.

Dalším příkladem jsou sójové boby. Obsah vitaminu C se zde během několika dnů po vyklíčení zvýší až pětinásobně. Sójové boby mohou být dalším důkazem jedinečného nutričního složení klíčků. Tofu a sójové mléko z naklíčených sójových bobů obsahují o 7 až 13 % více bílkovin, o 12 až 24 % méně tuku a o 56 až 81 % méně antinutrientů než tofu a sójové mléko z nenaklíčených sójových bobů.

Na tomto místě není možné uvést všechny konkrétní nutriční hodnoty jednotlivých druhů klíčků. Každá rostlina má jedinečný obsah živin. Všechny jsou bohatým zdrojem různých druhů vitaminů a minerálů. Z vitaminů se nejčastěji vyskytuje vitamin A, vitaminy skupiny B, ať už B1-tiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B5-kyselina pantotenová, B6-pyridoxin, B8-cholin nebo B9-kyselina listová, a také vitaminy C, E a K. Z minerálních látek obsahují draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek, selen a měď.  Klíčky jsou také bohatým zdrojem vlákniny, enzymů a různých látek.
antioxidanty.

Jaké jsou zdravotní výhody konzumace klíčků?

Takto bohaté nutriční složení klíčků je zárukou jejich prospěšnosti pro zdraví. Odborníci se domnívají, že pravidelná konzumace klíčků zlepšuje celkový proces trávení. Vysoký obsah enzymů a vlákniny v klíčcích pomáhá podporovat trávení a související metabolické procesy. Enzymy zajišťují lepší vstřebávání živin z potravy a také pomáhají lépe rozkládat přijatou potravu. Vláknina stimuluje žaludeční šťávy a střevní peristaltiku, čímž zabraňuje zácpě a průjmu.

Podle dalších studií může pravidelná konzumace klíčků pomoci udržet správnou hladinu cukru v těle. Podle jedné z teorií mohou mít klíčky zvýšenou schopnost regulovat aktivitu enzymu amylázy, který tělo používá ke správnému štěpení a trávení cukrů.

Odborníci se shodují, že konzumace klíčků může mít příznivý vliv i na zdraví srdce. Klíčky totiž pomáhají snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. Důvodem tohoto příznivého účinku je to, že klíčky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, omega-3 mastných kyselin a draslíku. Všechny tyto látky mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém, pomáhají snižovat krevní tlak, a tím i napětí v tepnách a cévách.

Konzumace klíčků může být prospěšná i pro anemiky. Jednou z hlavních příčin anémie je nedostatek železa. Nízký příjem železa ve stravě může způsobit, že tělo nevytváří dostatečné množství hemoglobinu, který je nezbytný pro přenos kyslíku červenými krvinkami. To má obvykle za následek únavu, nesoustředěnost, nevolnost, závratě a žaludeční nevolnost. Pravidelná konzumace vybraných druhů klíčků může tělu zajistit potřebný přísun železa a zabránit tak nepříjemným příznakům chudokrevnosti.

Klíčky mohou být zajímavé i pro ty, kteří se z různých důvodů rozhodli zhubnout. Přestože klíčky obsahují velké množství živin, jsou ve skutečnosti jen málo kalorické. Dieta založená na konzumaci klíčků proto může přinést i žádoucí úbytek hmotnosti.

Jak (a s čím) pěstovat klíčky?

Automatické klíčidla nebo jednoduché misky na klíčení jsou praktickými pomocníky pro domácí pěstování nutričně hodnotných klíčků. Klíčky lze bez větších obtíží pěstovat i doma. S pomocí produktů pro pěstování klíčků to zvládne každý. Můžete si vybrat z několika typů klíčicích misek nebo klíčidel. Existují také automatické nebo elektrické klíčidla a nádoby speciálně určené ke klíčení.

Automatické klíčidlo nebo automatické zásobníky na klíčky umožňují plně automatizované pěstování klíčků. Stačí naplnit nádrž vodou, přidat do zásobníků semena klíčků, nastavit elektrický časovač zavlažování a zapnout. Zařízení se již stará o pravidelné zavlažování semen a klíčků a udržuje správnou teplotu vody a vzduchu. Pěstování je prakticky bez starostí. Zatímco semínka klíčí a pěkně rostou, vy se můžete věnovat svým oblíbeným činnostem.

Automatická nakličovací mísa / jogurtovač

Takovým plně automatizovaným prostředkem je automatická nakládací mísa s jogurtovačem. Kromě primárního účelu, kterým je pěstování klíčků, můžete toto zařízení použít také k výrobě jogurtu nebo k přípravě domácího rýžového vína. Tento praktický výrobek má několik funkčních režimů, z nichž čtyři jsou režimy pěstování klíčků. Každý z režimů klíčení je určen pro jiný typ osiva a pracuje s jinou teplotou vody a intervalem zavlažování. Jednoduše nastavte tento automatický zásobník na klíčení na vámi zvolený režim a po jeho vypnutí sklízejte klíčky.

Automatická klíčicí miska EasyGreen

Dalším zajímavým produktem je automatické klíčidlo EasyGreen Light. I s tímto produktem je pěstování klíčků, jak už název napovídá, opravdu jednoduchou záležitostí. Klíčkovač se skládá z nádoby na vodu, pěti hydroponických zásobníků na semena a krytu. Součástí je také automatický generátor mlhy a časovač, který se stará o cirkulaci vody a zavlažování rostlin.

Třídílná miska na klíčení

Pěstování klíčků v obyčejném, takříkajíc mechanickém, klíčicím zásobníku vyžaduje více pozornosti a péče. Je třeba se starat ručně, vlastními silami, o pravidelné zalévání semen a výhonků několikrát denně. Vodu je třeba měnit a pravidelně ji do nádoby doplňovat. Ani tuto možnost však nelze nezvládnout. Jedním z takových výrobků je třídílná miska na klíčení, která se skládá ze zásobníku na vodu, tří zásobníků na klíčky a víka. Ve víku jsou tři otvory, které slouží k vypouštění plynů a kyslíku ze zásobníku. Při zalévání klíčků je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k poškození kořenů klíčků silným proudem vody.

Jsme přesvědčeni, že si z dostupné nabídky zařízení a misek na klíčení vyberete tu správnou, která se vám při vašem domácím pěstování klíčků osvědčí. Spektrum zdravotních benefitů, které může přinést konzumace klíčků, je velmi široké. Proto je na místě zvážit, nakolik by jejich zařazení do jídelníčku bylo pro každého z nás přínosem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze