Kategorie
 
 
 
 
 

Aromaterapie - léčba těla a duše

Každý den se setkáváme s vůněmi, které nás provázejí doma, v práci, při řízení, koupeli, masáži, a dokonce i při spánku. Vůně, které cítíme kolem sebe, mohou ovlivňovat naše emoce, náladu, imunitu a především naše zdraví.

Čo je to aromaterapia?

Aromaterapie je přírodní léčebná metoda, která využívá léčivých účinků éterických olejů. Zlepšuje a udržuje fyzické, psychické a duševní zdraví člověka. Esenciální oleje jsou nedílnou součástí aromaterapie.

Esenciální oleje jsou prchavé aromatické látky, které se získávají z rostlin a mají léčivé účinky. Lahvička esenciálního oleje v sobě skrývá sílu z přírody, která má potenciál potěšit tělo i duši.

Naši předkové vždy využívali přírodu a její dary. Ve starověkém Řecku a Egyptě lidé zachycovali aromatické výpary, vyráběli z nich různé parfémy nebo masti, které používali nejen k léčebným účelům, ale také k náboženským rituálům. Léčivé účinky éterických olejů se využívaly v každodenním životě, při různých slavnostech a obřadech. Ve starověkém Římě se různé vonné směsi a oleje používaly při epidemiích nebo na podporu koncentrace. Indičtí lékaři dodnes používají éterické oleje v ájurvédské medicíně.

Pro koho je aromaterapie určena?

Aromaterapie pomáhá lidem, kteří jsou:

  • Postižení stresem, úzkostí a napětím
  • Mají problémy s dýcháním
  • Trpí alergiemi nebo ekzémy
  • Mají nedostatek spánku nebo trpí nespavostí
  • Jsou často nachlazeni, trpí virózami a angínami

Esenciální oleje

Esenciální oleje, známé také jako éterické oleje, přírodní oleje nebo přírodní tinktury, jsou čisté rostlinné esence. Mohou být vyrobeny destilací květin, bylin, koření nebo dokonce dřeva či pryskyřice. Esenciální oleje jsou ceněny nejen pro svou intenzivní vůni, ale také pro své terapeutické účinky. Kromě 100% přírodních olejů můžete najít také silnější ředěné oleje. Kvalitní esenciální oleje se vždy prodávají v lahvičkách z tmavého skla, protože světlo urychluje oxidaci.

Jaký je přínos esenciálních olejů?

  1. Jsou vysoce koncentrované a 100% přírodní
    Na rozdíl od vonných olejů, které obsahují syntetické látky bez léčebných účinků, se éterické oleje získávají z rostlin, obsahují látky s léčivými účinky a jsou 100% přírodní.
  2. Snadno se odpařují
    Esence olejů se díky své prchavosti při běžné teplotě velmi snadno odpařují - čím vyšší je teplota, tím rychleji se oleje odpařují.
  3. Mají pozitivní účinky na tělo i duši
    Zlepšují náladu, zlepšují spánek, zvyšují energii, jsou dobrým doplňkem klasické léčby. Uklidňují mysl a mohou odstranit úzkost, jsou rovněž vhodné pro relaxaci.

Jak používat esenciální oleje

Nejrychlejší způsob, jak dostat olej do těla, je inhalovat ho. Náš mozek vnímá vdechování olejů a tento proces má významný vliv na naši psychiku, emocionalitu a náladu.

Při ucpaném nosu, kašli, hlenu a dalších dýchacích potížích je osvědčenou metodou napařování. Napařování oleji je vhodné například při chřipce v chladnějším podzimním a zimním období, ale pomáhá také při léčbě alergické rýmy. Nejvhodnějším olejem pro napařování během nemoci je eukalyptový olej.

Aroma lampy a aroma difuzér

Příjemnou atmosféru a relaxaci zaručuje aroma lampa, která obsahuje svíčku a vodu. Zahříváním vody se vůně z aromalampy postupně uvolňuje do místnosti. Difuzér také rozvoní celou místnost, ale na rozdíl od aroma lampy je difuzér elektrický přístroj bez svíčky, a proto je pro domácnost nebo kancelář velmi pohodlný. Chcete-li se zbavit pachů a nepříjemných vůní, stačí nakapat do difuzéru několik kapek esenciálních olejů a Váš domov bude vonět po celý den. V zimě, kdy vlhkost vzduchu výrazně klesá v důsledku vytápění, se doporučuje používat difuzér častěji. Právě kvůli snížené vlhkosti trpí lidé infekcemi v krku a suchostí nosní sliznice. Zvlhčovače vzduchu výrazně pomáhají také v domácnostech s parketovou podlahou.

Aromaterapeutická masáž a koupel

Potřebujete uvolnit tělo a zároveň zklidnit mysl? Vyzkoušejte masáž s aromaterapií. Některé esenciální oleje lze díky jejich pozitivním účinkům na pokožku použít také při masáži. Masáž podporuje krevní a lymfatický oběh, uvolňuje napětí, snižuje stres a zvyšuje životní energii. Vhodnými místy pro aplikaci olejů jsou temeno hlavy, čelo a spánky, záda nebo paty. Zmírňují se také bolesti hlavy, migrény a různé křeče. Rozprouděním lymfatického systému se z těla uvolňují toxiny, čímž se posiluje celý imunitní systém.

Přidání olejů do koupele zase podporuje imunitu, zejména v rizikových obdobích, jako je podzim a zima. Levandulová tinktura v koupeli je vhodná pro podporu spánku, zmírnění bolestí a navození klidu a uvolnění mysli i těla.

Jaké jsou zdravotní účinky esenciálních olejů?

Na trhu je mnoho esenciálních olejů, proto je velmi důležité hledat ty nejkvalitnější. 100% přírodní esenciální oleje Hemani mají velmi pozitivní účinky na zdraví a psychiku. Každá lahvička obsahuje směs přírodních bylin, které mají různé účinky na lidské zdraví. Oleje mají mnohostranné účinky na konkrétní zdravotní problémy a onemocnění. Například pomáhají proti chřipce a nachlazení, chrání pokožku před UV zářením, pomáhají těhotným ženám při tvorbě mateřského mléka, posilují imunitu, pomáhají při zažívacích potížích a mají i protizánětlivé účinky.

Chřipka a nachlazeníŠafránová tinktúra

Když máme chřipku nebo angínu, často trpíme onemocněním horních cest dýchacích. Eukalyptový olej pomáhá léčit chřipku a angínu, má antibakteriální účinky a usnadňuje odkašlávání hlenů. Při inhalaci přináší úlevu při zánětu dutin, kašli a bolestech v krku. Šafránová tinktura je skvělým prostředkem proti nachlazení, protože podporuje léčbu dýchacích cest a horečky, ale také zklidňuje nervový systém a snižuje vysoký cholesterol.

Krásná pleť a vypadávání vlasůMrkvová tinktúra

Vlasy jsou pro každou ženu korunou krásy. Péče o vlasy je nezbytná nejen zvenčí, ale i zevnitř. Šalvějový olej má příznivý vliv na pokožku, preventivně chrání před záněty, zabraňuje vypadávání vlasů a plešatění. Pomáhá při péči o mastnou pleť, léčí akné a dokonce pomáhá proti celulitidě.

Mrkvový olej pomáhá pokožce při opalování, chrání ji před UV zářením a zároveň dokáže z tělesných tkání odstranit všechny toxiny. Obsahuje vitaminy A a E, díky nimž podporuje růst vlasů

Regenerace a hojení jizevRužová tinktúra

Zklidňující účinek přináší růžová tinktura, která rozjasňuje a regeneruje pleť. Příznivě působí proti černým kruhům pod očima, vyhlazuje pleť a pomáhá při hojení jizev a vyrážek. Růžový olej je ideální pro masáže, protože působí jako antioxidant a proti stárnutí.

Kardamonová tinktúraZlepšení trávení

Pro lidi, kteří trpí častými zažívacími potížemi, je vhodný esenciální olej z Kardamonu. Podporuje léčbu zažívacích potíží, pomáhá při kolikách, silných křečích a zmírňuje nadýmání. Obsahuje látku borneol, která zmírňuje pocity nevolnosti a zvracení, pomáhá proti průjmu, urychluje metabolismus a tím také podporuje spalování tuků.

Tinktúra z čierneho kmínuLepší imunita

Olej z černého kmínu má protizánětlivé a protirakovinné účinky. Ničí rakovinový buňky, podporuje imunitní systém a reguluje hladinu cukru v krvi, čímž pomáhá při léčbě cukrovky.

Levanduľová tinktúraKlidný spánek a úleva od stresu

Trpíte nespavostí, jste ve stresu z práce a nemůžete se uvolnit? Levandulová tinktura pomáhá zmírnit velmi silné emoce. Dokáže potlačit nervové napětí, depresi nebo stres, dodává sílu při úzkosti a pozitivně působí na negativní pocity. Tinktura z levadule má také protiplísňové účinky a pomáhá při migrénách, bolestech hlavy a nespavosti u dospělých i dětí.

Tinktury jsou správnou volbou

Tinktury a esenciální oleje jsou velkým přínosem pro zdraví. Byly používány v mnoha kulturách a lidé je od nepaměti využívali při léčbě různých onemocnění. Stále jsou součástí alternativních terapií, které pomáhají léčit různé nemoci nebo potíže a pomáhají udržovat duševní a fyzické zdraví.


Solné lampy a jejich vliv na lidské zdraví

Himálajské solné lampy jsou ideálním řešením pro vaši domácnost. Slouží jako přírodní čističky vzduchu a mají mnoho zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Jsou velmi vhodným společníkem pro lidi, které trápí zejména alergie nebo dýchací potíže, včetně chronických onemocnění dýchacích cest. Pro lidi, kteří se potýkají s alergiemi nebo astmatem, je solná lampa nebo svícen výborným zdravotním pomocníkem a zároveň není nijak nákladné si je pořídit.

  

Solná lampa je vyrobena z himálajské soli, která je přírodním minerálem a těží se v solných dolech. Solné lampy, nebo dokonce solné svícny, se dodávají v různých velikostech nebo tvarech, takže jsou vhodné pro použití v různých místnostech interiéru. Tvar, barvu a velikost lampy tak můžete přizpůsobit svým představám.

Proč si koupit solnou lampu?

  • Působí jako stylový doplněk v domácnost
  • Vytváří příjemnou atmosféru, přináší pocit uvolnění a klidu
  • Můžete je použít jako tlumené světlo, když večer nemůžete usnout
  • Pohlcuje prachové a kouřové částice, čistí vzduch

Jak solná lampa funguje?

Himálajské solné lampy čistí vzduch pomocí síly zvané hygroskopie, což je schopnost látky absorbovat a pohlcovat molekuly z okolního prostředí, a tím zadržovat vlhkost. Solné lampy tyto částice z okolí přenášejí a pohlcují. Lampa se přirozeně postupně zahřívá a teplo, které v ní vzniká, odpařuje vodu do vzduchu a zachycuje prachové částice a další alergeny, které zůstávají v soli.

Výhody solné lampy

Nejznámějším přínosem pro lidi, kteří používají solné lampy, je jejich schopnost odstraňovat ze vzduchu pyl, prach a cigaretový kouř. Ve vzduchu a v domácnosti se nachází mnoho nečistot, které nejsou pouhým okem viditelné, a také mnoho alergenů, které značně znečišťují ovzduší a negativně tak ovlivňují lidské zdraví. Mezi základní vlastnosti solné lampy patří:

  • Snížení příznaků alergie a astmatu

Ve vzduchu v našich domácnostech se nachází mnoho alergenů - od zvířecích chlupů a prachových částic až po různé plísně. U lidí, kteří trpí alergiemi, je to příčina problému, proč se jejich příznaky alergie mohou zhoršovat a jejich zdravotní stav se tak nemění. Solné lampy čistí vzduch v místnostech, proto je doporučujeme používat tam, kde se nejčastěji zdržujete (např. v ložnici).

  • Zlepšení spánku

Himálajské solné lampy jsou přirozeným zdrojem záporných iontů, takže pomáhají i s kvalitou spánku. S lepším a čistším vzduchem je spánek lepší a kvalitnější. Zároveň mohou ztlumit modré světlo z televize, mobilního telefonu nebo nootebooku, které se nedoporučuje používat před spaním. Modré světlo negativně ovlivňuje spánek. Lidé, kteří před spaním používají mobilní telefon nebo sledují televizi, mohou trpět poruchami spánku nebo nespavostí. Díky záporným iontům, které solné lampy produkují, a jejich účinku na naše tělo se také uvolňuje hormon štěstí. Solné lampy tak mohou pomoci zlepšit koncentraci a náladu. Solné lampy mohou přitahovat škodliviny v ovzduší a také neutralizovat účinky elektroniky, která se nachází v domácnostech. Elektrická zařízení vyzařují elektromagnetické záření a vyzařují kladné ionty, které mohou způsobovat stres a únavu. Solná lampa je dokáže neutralizovat, a tím pozitivně ovlivnit naše zdraví.

  • Mají relaxační účinky

Záře, která vychází ze solné lampy, je obvykle oranžová a může být uklidňující, navozující pocit uvolnění a pohody jako ve wellness. Ve chvílích stresu je proto ideálním společníkem pro chvíle s knihou v ruce nebo skvělým zdrojem světla na večer.  Světlo, které vydává, připomíná záři ohně, která může vyvolávat pocity štěstí. Solná lampa je zároveň skvělým zdrojem světla a oranžová záře nemá žádný negativní vliv na kvalitu spánku, takže ji můžete mít rozsvícenou i v noci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze