Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si vybrat nejlepší postel pro ležícího pacienta?

Pečujete o příbuzného, který je upoután na lůžko? Pořiďte mu to nejlepší zdravotní lůžko a poskytněte mu maximální pohodlí a co nejlepší podmínky v jeho těžké situaci.

Pokud je váš blízký v důsledku špatného zdravotního stavu upoután na lůžko, je nezbytné, abyste mu poskytli maximální pohodlí a zvláštní péči. Zajistěte svému blízkému dokonalé pohodlí v těžké životní situaci pomocí speciálního zdravotního lůžka.

Co je zdravotní polohovací lůžko a jaké jsou jeho výhody?

Zdravotní polohovací postel je speciální typ nábytku, který se často používá v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Multifunkční zdravotní lůžko je nepostradatelnou zdravotnickou pomůckou pro osoby, které jsou po zhoršení zdravotního stavu upoutány na lůžko. Zdravotní lůžka poskytují vysokou úroveň pohodlí i lidem, kteří se kvůli svému stáří a slabosti již nemohou samostatně pohybovat. Zdravotní polohovací lůžko jim poskytne nejen potřebné pohodlí, ale také zajistí správnou polohu a zabrání vzniku bolestivých dekubitů.

Proč pro ležícího pacienta nestačí běžné lůžko?

Lůžka pro ležící pacienty se od běžných lůžek liší svou konstrukcí a řadou detailů, které pacientovi výrazně usnadňují život a pomáhají i příbuzným při péči. Polohovací lůžko se skládá z několika částí, které umožňují měnit polohu těla a úhel sklonu. Nastavením úhlu sklonu si pacient může zvolit potřebnou polohu, ve které bude léčba nejúčinnější. Odnímatelné bočnice a opěradla usnadňují přístup k pacientovi. Kolečka umožňují rychlé a snadné přemístění lůžka bez omezení pacienta.

Zdravotní polohovací lůžka poskytují pacientovi nejen potřebné pohodlí, ale díky nim můžete předejít mnoha zdravotním komplikacím, jako jsou bolestivé proleženiny a stagnace procesu hojení.

Zdravotní lůžka pro ležící pacienty lze nastavit dvěma způsoby - mechanicky a elektricky. Elektrická polohovací lůžka jsou pro pacienty pohodlnější, protože pokud to jejich zdravotní stav dovolí, mohou si sami měnit úhel lůžka a polohu těla a nastavit si tak nejvhodnější polohu bez nutnosti pomoci další osoby. Při výběru funkčního lůžka mějte na paměti, že by mělo pomáhat nejen pacientovi, ale také lidem, kteří o něj pečují.

Výhody speciálních zdravotnických lůžek

  • umožňují rychlou a snadnou změnu polohy pacienta; na lůžku lze nastavit nejen úhel opěradla, ale také část pro nohy. Změnou polohy nohou zabráníte nejen dekubitům, ale také znecitlivění končetin a život ohrožující trombóze.
  • změna polohy částí těla snižuje riziko dekubitů, udržuje tělo v kondici a zabraňuje vzniku různých závažných komplikací.
  • Vhodně zvolené zdravotní lůžko řeší hlavní problém pacienta upoutaného na lůžko: umožňuje mu cítit se alespoň částečně nezávislý a nezatěžovat rodinu a přátele.
  • zesílený rám pro pacienty s velkou tělesnou hmotností.
  • umožňují instalaci dalšího příslušenství, které zjednodušuje hygienické úkony a zvyšuje komfort pacienta.
  • lůžko může být vybaveno toaletou, což výrazně usnadňuje péči o pacienta a pacient sám se necítí trapně a nepohodlně.
  • díky kolečkům můžete lůžko téměř bez námahy přesouvat z místa na místo, aniž byste pacienta jakkoli omezovali. Kolečka jsou testována na velkou zátěž a jsou vybavena blokovacím mechanismem, který zabraňuje samovolnému pohybu.
  • u elektrických modelů oceníte jednoduché ovládání pomocí dálkového ovladače, který umožňuje pacientovi samostatně nastavit úhel sklonu jednotlivých částí lůžka nebo výšku lůžka. Koupí elektrického lůžka si nekupujete pouze lůžko, ale také nezávislost pacienta.
  • nastavení ideální výšky lůžka ocení také ošetřovatelé, protože péče o ležícího pacienta je pro ně často namáhavá a zatěžuje zejména jejich páteř.
  • Odnímatelné a sklopné bočnice, které snižují riziko pádu pacienta. Některé modely jsou také vybaveny odnímatelnými opěrkami hlavy a nohou pro snadný přístup k pacientovi ze všech stran.

Pro koho je zdravotnické polohovací lůžko určeno?

Zdravotní lůžko s možností polohování poskytne potřebné pohodlí:

  • pacientů s chronickými onemocněními pohybového aparátu;
  • lidé v pooperačním období;
  • osoby s vážnými poraněními zad, páteře a kyčlí;
  • pacientům po mrtvici, srdečním infarktu nebo jiných závažných onemocněních kardiovaskulárního systému;
  • pacienti s ochrnutím v důsledku: mrtvice, neurologických onemocnění a poranění páteře;
  • vaši rodiče, prarodiče, jejichž věk a zdravotní omezení omezují jejich aktivní životní styl.

Jaké lůžko zvolit pro ležícího pacienta v domácím prostředí?

Výběru zdravotnického polohovacího lůžka pro domácí použití věnujte dostatečnou pozornost a před jeho nákupem zohledněte všechny důležité parametry. Zjistěte si důležitá kritéria pro výběr ideálního zdravotního lůžka pro vašeho blízkého.

Počet poloh

Hlavní charakteristikou zdravotnického funkčního lůžka je počet možností polohování roštu lůžka.

Podle počtu poloh se zdravotní lůžka pro ležící pacienty dělí na následující typy:

  1. jednodílné, kde je nastavení možné pouze v oblasti hlavy;
  2. se dvěma částmi, kde lze nastavit hlavu a nohy;
  3. se třemi částmi, v nichž lze kromě polohy hlavy a nohou nastavit také oblast pánve;
  4. se čtyřmi částmi, které umožňují měnit polohu těla po celé jeho délce (hlava, záda, pánev a nohy). Tento model je ideální pro osoby, které jsou extrémně fyzicky slabé nebo mají vážná zranění pohybového aparátu, těžká onemocnění, osoby po mrtvici s nevratnými pohybovými dysfunkcemi nebo pro osoby, jejichž pohybový aparát je nefunkční z důvodu vysokého věku.

Pro maximální pohodlí zvolte lůžko, které lze polohovat alespoň z lehu do sedu, aby měl pacient možnost zaujmout Fowlerovu polohu v polosedě, což výrazně urychluje rekonvalescenci, zlepšuje psychiku pacienta, zabraňuje atrofii svalové tkáně, chrání před vznikem plicního edému, uvolňuje křeče a napětí břišních svalů a zlepšuje funkci vnitřních orgánů.

U pacientů se zlomeninami dolních končetin je zapotřebí sekční lůžko s pevnou dutou částí, aby byla zachována integrita končetin a nedošlo k jejich poškození při pohybu. U těžce nemocných pacientů se obvykle používá lůžko se 3-4 polohovatelnými plochami, které umožňuje samostatnou manipulaci s jednotlivými částmi těla podle aktuální potřeby.

Pro pacienty, kteří jsou po operaci v pánevní dutině, má smysl pořídit si zdravotní funkční lůžko, které jim umožní zaujmout Trendelenburgovu polohu - ležet na zádech s bederní oblastí zvednutou do pravého úhlu. U některých modelů zdravotnických lůžek se může samotná Trendelenburgova poloha měnit až o 25 stupňů na stranu hlavy nebo nohou.

Typ pohonu

Při výběru polohovacího lůžka je důležitým parametrem typ pohonu, protože zdravotní lůžka se nyní vyrábějí jako mechanická, mechanická v kombinaci s hydraulickým pohonem nebo plně elektronická.

Polohovací lůžko mechanické

Polohu mechanicky poháněného zdravotnického lůžka musíte nastavit ručně nebo pomocí pák, což vyžaduje potřebnou sílu a obratnost. Tento typ speciálního zdravotnického lůžka je však lehčí, snadněji ovladatelný a levnější než modely s elektrickým pohonem.

Polohovací lůžko mechanické s hydraulickým pohonem

Je vyroben s ohledem na zvláštní potřeby ležících pacientů. Polohování některých nebo všech částí roštu usnadňují hydraulické pružiny.

Polohovateľná elektrická posteľ

Zdravotní lůžka s elektronickým pohonem jsou modely nejnovější generace. Mnohé z nich lze ovládat na dálku pomocí dálkového ovladače a existují i modely, které lze ovládat pomocí chytrého telefonu. Nespornou výhodou elektronických modelů elektricky poháněných speciálních zdravotnických lůžek je, že si pacient může sám zvolit a nastavit nejvhodnější polohu jednotlivých částí roštu bez cizí pomoci. Nezávislé ovládání a nastavení jednotlivých částí lůžka umožňuje imobilní osobě cítit se svobodněji a nezávisleji, což přispívá k lepší náladě a psychické pohodě.

elektrická posteľ arminia burmeier

Rozměry výrobku

Při výběru lůžka pro ležícího pacienta myslete také na rozměry, protože dnes se vyrábějí zdravotnická lůžka speciálně pro různé diagnózy a lůžka pro ležící dětské pacienty.

Nejprve si vyberte místo pro postel ve svém domě. Sluneční světlo je pro nemocného člověka nezbytné, proto je ideální umístit postel naproti oknu. Myslete také na to, že postel musí být přístupná ze všech stran. Změřte rozměry dveří tak, abyste jimi mohli s postelí projít.

Důležitým parametrem jsou také vnitřní rozměry lůžka, které zajišťují, že polohování jednotlivých částí těla je pro ležícího pacienta výhodné. V současné době najdete v sortimentu polohovacích lůžek lůžka určená speciálně pro děti nebo pro pacienty malého vzrůstu.

Nastavení výšky lůžka

 S ohledem na věk a diagnózu doporučujeme věnovat pozornost také možnosti nastavení výšky samotného lůžka. Možnost snížit lůžko na úroveň podlahy oceníte při péči o osoby s Alzheimerovou chorobou a osoby nízkého vzrůstu.

Nastavení výšky lůžka oceníte při osobní hygieně, polohování pacienta, protože správně zvolená výška při manipulaci s nemohoucím členem rodiny šetří vaši páteř.

Materiál a provedení

V nemocnicích je většina lůžek pro pacienty vyrobena z kovu, ale při nákupu zdravotnického lůžka pro člena vaší rodiny již máte na výběr z široké škály výrobků, které se vyznačují nejen funkčním, ale i estetickým designem. Můžete si vybrat nejen postele s kovovou konstrukcí, ale také dřevěné postele nebo modely s kombinací kovu a dřeva.

Maximální zatížení

Pokud vybíráte lůžko pro pacienta se zvýšenou tělesnou hmotností, věnujte tomuto parametru pozornost a zaměřte se nejen na modely s vysokou nosností, ale také na modely se zesíleným rámem.

Zabezpečení

Je nezbytné vybrat takové lůžko pro ležícího pacienta, které zajistí maximální bezpečnost při jeho používání. Boční zábrany poskytují bezpečný prostor pro spaní a zabraňují náhodným pádům během spánku.

Výběr správné matrace

K výběru matrace pro polohovací lůžko pro ležícího pacienta je třeba přistupovat velmi zodpovědně, protože bez správné matrace nebude mít pacient žádné pohodlí, ať už je lůžko jakkoli sofistikované. Důležitým kritériem při nákupu matrace jsou nejen rozměry samotného lůžka, ale také počet nastavitelných částí roštu a nezanedbatelným parametrem je také vlastní dagnóza pacienta.

Vždy vybírejte matraci se stejným počtem dílů jako rám postele.

Protože jednou z nejnepříjemnějších komplikací, které se u ležících pacientů vyskytují, jsou proleženiny, zaměřte svou pozornost při výběru matrace na zdravotní ortopedické matrace. Správným výběrem antidekubitní matrace, antidekubitních chráničů a polštářů můžete zabránit vzniku bolestivých proleženin.

Užitečné příslušenství

Závěsná hrazda k posteli

Závěsná hrazda je jednou z nejžádanějších podpůrných pomůcek pro ležící pacienty, protože jim usnadňuje změnu polohy na lůžku, poskytuje prostor pro zavěšení rukou a usnadňuje úpravu lůžka.


Postelový stolek

Postelový stolek zvyšuje pohodlí lidí, kteří jsou odkázáni na celodenní pobyt v posteli. Je užiteční při podávání jídla, osobní hygieně a pacient ji může používat při různých každodenních činnostech.


Nepromokavé plachty a podložky

Zabraňte znehodnocení a poškození zdravotní matrace použitím nepromokavých prostěradel a podložek, které chrání samotnou matraci před znečištěním a promočením


Pomůcky pro přenášení pacientů

Pomůcky určené k pohybu pacienta jistě oceníte při každodenní péči. Zajistěte bezpečný přenos s minimální námahou pro ošetřovatele pomocí inovativních plošin pro přenos pacientů Herdegen, které byly speciálně vyvinuty pro bezpečný a pohodlný transport pacientů. Manipulaci s nohama vám usnadní a zjednoduší popruh na zvedání nohou.


Polohovací podložky

Moderní formou péče o ležícího, postiženého nebo staršího pacienta je polohovací podložka, která umožňuje ošetřovatelům pohodlně polohovat dlouhodobě ležící pacienty.


Opěradlo s polštářem pod hlavu

Opěradlo s polštářem pod hlavu poskytuje pacientovi potřebnou oporu a pohodlí při sezení.


Umyvadla pro ležící pacienty

Váš blízký upoutaný na lůžko může mít pohodlí i při hygieně a mytí vlasů. Vyberte si z naší nabídky kvalitních umyvadel speciálně vyrobených pro pacienty upoutané na lůžko


Nafukovací vany a bazény

Nafukovací vany a bazény jsou speciální výrobky, díky nimž se i imobilním pacientům dostane pohodlné hygieny. Dopřejte svým blízkým osvěžující koupel a poskytněte jim nafukovací vanu.


Praktické hygienické pomůcky

Při péči o ležícího člena rodiny nezapomínejte na praktické hygienické pomůcky, jako jsou nádoby na moč a mísy nebo praktická toaletní křeslá.

Širokou nabídku funkčních polohovacích lůžek, ortopedických matrací a dalšího vybavení pro zlepšení pohodlí osob se zdravotním postižením najdete na www.tualmed.cz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze