Kategorie
 
 
 
 
 

Jak se chránit před virovou infekcí?

Virová infekce je vysoce nakažlivé a rychle se šířící infekční onemocnění dýchacích cest a může postihnout každého z nás. Přesto, existují možnosti, jak se před virovou infekcí chránit.

Chřipka je vysoce nakažlivé a rychle se šířící infekční onemocnění dýchacích cest. Šiřitelem chřipky je člověk v akutním stadiu onemocnění. Chřipka se rychle šíří vzduchem (kapénkovou infekcí) a infekčním aerosolem vznikajícím při kašli a kýchání. Infekční virus se do našeho těla nejčastěji dostává přes spojivky a horní cesty dýchací, zejména nosohltan, vzduchovými kapénkami při pouhém dýchání.

Infekční látky se slinami nemocného se mohou šířit v okruhu 6 -7 metrů a pravděpodobnost nakažení se zvyšuje na místech s větší hustotou lidí, jako jsou přeplněné obchody, vlaky, autobusy.

Rozlišují se tři typy virů chřipky označované A, B, C, přičemž za nejnebezpečnější je považován virus typu A, který se vyznačuje velkou proměnlivostí. Právě tento typ viru způsobil již v minulosti závažné epidemie a pandemie, včetně nechvalně známé "španělské chřipky." V ​​současnosti ohrožuje lidí po celém světě koronavirus COVID-19.

Koronavirus COVID-19 a jeho příznaky

Koronavirus COVID-19 je onemocnění, které patří mezi kapénkovou infekci. Epidemie akutních respiračních infekcí vyvolaných novým koronavirus (SARS-CoV-2) vznikla v Číně. Nejvyšší počet onemocnění je ve městě Wuhan. Koronavirus COVID-19 doprovázejí příznaky, jako je horečka nad 38 ° C, kašel, dušnost, bolesti svalů, bolesti hlavy, únava. Při komplexnějším vyšetření bývá přítomen RTG nález - zápal plic. Inkubační čas při tomto typu koronavirus uvádí 2 až 14 dní, průměrně 6 dní.

Lidé se mohou nakazit od osob, u kterých byl koronavirus potvrzen. Onemocnění se přenáší malými kapičkami z nosu nebo úst, když infikovaná osoba kašle nebo vydechuje. Hlavní způsob přenosu jsou tedy kapičky vyloučeny osobou, která kašle. Většina lidí, kteří se nakazí, má mírný průběh onemocnění a zotaví se. U starších lidí, osob s oslabenou imunitou či přidruženými chronickými onemocněními je větší pravděpodobnost vážnějšího průběhu onemocnění.

Jak se tedy chránit před virovou infekcí?

Jelikož je nemožné zcela se v chřipkovém období izolovat od vnějšího světa, měli bychom udělat vše proto, abychom minimalizovali riziko nákazy virovou infekcí. Stále platí, že nejlepší ochranou před virovou infekcí, je prevence.

Virus se přenáší z člověka na člověka pomocí vzduchových kapek - při kašlání a kýchání, když se mikroskopické kapičky obsahující virus šíří ve vzduchu a pak se usazují na površích okolních předmětů, odkud mohou vstupovat do horních cest dýchacích lidí v okolí.

1. Vyhýbejte se místům s vysokou koncentrací lidí

V období vysoké epidemie virových infekcí se vyhýbejte dlouhodobému pobytu na místech s vysokou koncentrací lidí. Pokud víte, upřednostněte pobyt na čerstvém vzduchu před návštěvou kina, zábavního nebo nákupního centra.

2. Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými lidmi

Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými lidmi, kteří mohou být zdrojem infekce. V období chřipkové epidemie se vyhýbejte podávání rukou, objímání a líbání.

Koronavirem se můžete nakazit od osob, u kterých byl koronavirus potvrzen. Onemocnění se přenáší malými kapičkami z nosu nebo úst, když infikovaná osoba kašle nebo vydechuje. Hlavní způsob přenosu jsou tedy kapičky vyloučeny osobou, která kašle. V současnosti byste měli také zvážit cestování do rizikových oblastí, ve kterých se koronavirus potvrdil.

V případě, že jste se z takové oblasti vrátili, kontrolujte svůj zdravotní stav po dobu 14 dní od příjezdu ze zasažené oblasti. Sledujte, zda se u vás nezačne projevovat kašel, bolest v krku, dušnost ', horečka. V případě, že se u vás do 14 dnů po návratu objeví klinické příznaky koronavirus, kontaktujte telefonicky svého ošetřujícího lékaře a informujte ho o vaší cestovatelské anamnéze.

3. Používejte zdravotnické roušku nebo respirátor

Pokud již s nositelem virové infekce musíte být v kontaktu, noste respirátor. Respirátor je určen pro zdravé lidi, kteří se chtějí před virovou infekcí chránit. Respirátor chrání před vdechováním nebezpečných látek nebo prachových částic rozptýlených v ovzduší.

Zdravotnické rouška sice eliminuje riziko vaší nákazy, ale měli by ho nosit především lidé, kteří jsou již virovým onemocněním nakaženi, aby nákazu nešířili na lidi ve svém okolí.

Při použití zdravotnického roušky nebo respirátoru dodržujte pravidla jejich použití.

Než se dotknete masky, umyjte si ruce vodou a mýdlem. Masku rozbalte a zkontrolujte, zda není poškozena. Nasaďte si masku na obličej tak, aby zakrývala ústa, nos i bradu. Následně upravte okraje tak, aby neodstávaly. Při snímání masky se dotýkejte pouze popruhů, ne části, která filtrované vzduch.

Zdravotnická maska ​​je jednorázová, po použití ji zahoďte. Vždy vyměňte mokrou nebo vlhkou masku za novou suchou. Ochranné rouška byste také neměli používat déle než 2 hodiny a už vůbec ne opakovaně.

Opakované jakož i dlouhodobé používání zdravotního rouška může být zdrojem infekce i pro vás samotné. Masku po odstranění z obličeje vždy zahoďte do uzavíratelné nádoby a následně si pořádně umyjte ruce.

4. Pravidelně větrejte

Nejjednodušším způsobem, jak snížit koncentraci infekčního aerosolu ve vzduchu, je pravidelné větrání místnosti. V chladném období se doporučuje větrat 3-4 krát denně po dobu 15-20 minut. Teplota vzduchu v místnosti, v níž se pacient nachází, by zároveň neměla klesnout pod 20°C.

5. Dodržujte základní pravidla hygieny

Jelikož virus chřipky dokáže přežít i na oděvu, papíře, kapesnících 8 až 12 hodin a na hladkých površích dokonce 24 až 48 hodin, je jednou ze základních forem prevence chřipky pravidelné mytí rukou mýdlem a teplou vodou po dobu minimálně 20 sekund.

Nedotýkejte se obličeje špinavýma rukama, zejména nosu, úst a očí. Pokud nemáte možnost umýt si ruce, použijte antiseptický gel.

Pravidelně otírejte povrchy, jako kliky dveří, dálkové ovládání televizoru, klávesnici, telefon antiseptickou nebo mýdlovou vodou.

Papírový kapesník ihned po použití vyhoďte do uzavíratelné nádoby.

Při prvních příznacích vám může pomoci i čištění nosní sliznice solným roztokem. Virus totiž těžší proniká do těla, když musí překonat bariéru ve formě zvlhčené sliznice.

6. Posilujte imunitu

Správná výživa pomůže imunitnímu systému těla vyrovnat se s infekcí.

Pokud bude vaše strava pestrá a vyvážená s dostatečným obsahem přírodních vitamínů, vaše imunita se stane spolehlivým štítem proti virům a bakteriím. Podle odborníků bychom měli omezit potraviny bohaté na cukr a naopak do jídelníčku zařadit více potravin obsahujících zinek (mořské plody, maso, ořechy, vejce, sýr, obiloviny), čerstvou zeleninu a ovoce bohaté na vitaminy A a C (brokolice, mrkev , zelené listové plodiny).

Pijte dostatek tekutin, jako vodu a neslazené bylinkové čaje.

7. Buďte zodpovědní a nešiřte infekci dále

Každý z nás by měl být odpovědný i vůči svému okolí. Už při prvních příznacích nachlazení či virózy omezte kontakt s ostatními a dodržujte pravidla respirační etikety.

Zůstaňte doma: nechoďte do práce, do školy, nenavštěvujte veřejná místa.

Zdržujte se v samostatné místnosti a omezte kontakt se zbytkem vaší rodiny.

Při kýchání a kašlání si zakryjte nos kapesníkem, nebo kýchajte a kašlete do loketního ohybu.

Nezakrývejte si nos a ústa dlaní, protože tradiční zakrytí úst dlaní vede k šíření infekce rukama na další předměty, kterých se dotknete.

Použitou kapesník ihned zlikvidujte. Ruce si pravidelně myjte mýdlem nejméně 20 sekund nebo je otřete alkoholovým čistícím prostředkem na ruce.

Nedotýkejte se očí, nosu, úst. Vyhněte se přeplněným místům nebo zkraťte čas strávený v nich.

Vyhýbejte se těžko stravitelným jídlům, jezte zeleninu a ovoce, zvyšte příjem vitamínů. Dbejte na dostatečný příjem tekutin - ovocné a zeleninové šťávy, bylinné čaje.

Místnost větrejte tak často, jak je to možné. Zvlhčujte vzduch místnosti zvlhčovačem, bylinným nebo solným roztokem.

Pokud onemocníte v době, kdy kojíte, nepřestávejte kojení ani během vaší nemoci, protože mateřské mléko je nejdůležitějším zdrojem imunitního systému vašeho dítěte.

Šíření chřipky a jiných virových onemocnění dokážete přispět i vy. Stačí nepodceňovat prevenci a v případě, kdy přece jen chřipce podlehneme, postačí nešířit ji dál a ohrožovat ní dalších lidí ve vašem okolí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze